4 Mart 2013 Pazartesi

KEDİNİZİ MUTLU ETMENİN ON YOLU


PatiSev Veteriner Kliniği olarak kedinizi nasıl daha mutlu edebileceğinizi anlatan on yolu bulduk :)

1. Kedinizin karakter sahibi olduğunu kabul etmekle başlayın. 

Kediler, tıpkı insanlar gibi farklı karakterlere sahiplerdir. Her kedi saatlerce okşanmaktan, kucağa alınıp sevilmekten hoşlanmayabilirler. Kediler doğal iç güdülerini tıpkı insanlar gibi değiştirmezler. Kediniz yalnız kalmayı ve sizden kaçmayı tercih ediyorsa buna saygı duyun.


2.Kedinizi cezalandırmayın

Kediniz sizin  istemediğiniz davranışlar gösterebilir. Kedinizin neden ısrarla bu davranışları yapmak istediğini tespit etmeye çalışın. Cezalandırmak bazen onun kendisini daha güvensiz hissetmesine ve korkmasına neden olacağı için amacına ulaşmayacaktır. 

3. Mama kabı ve su kabının uygun bir bölgeye koyulması, kum kabının hijyenik olmasına dikkat edilmesi

Kimse tuvaletinin yanında yemeğini yemek istemez, dolayısıyla mama kabı ve su kabını kedinin tuvalet kabına yakın yerlere koymayınız. Su kabını mama kabının hemen yanına koymanız kedinizin daha az su içmesine neden olacaktır.  Su kaplarını evin belli yerlerine koyun suyu daha çok içtiğini fark edeceksizin. Ayrıca kediler akan suya bayılırlar kedinizin musluktan su içmesine izin verin. Kum kabının hijyenine oldukça dikkat edin. Sık sık kumunu değiştirin ve sakin bir yere koyun. Kediler rahatsız edilmekten hoşlanmazlar.

4. Sık kullandıkları yürüyüş yollarında tırmalama tahtaları bulundurmak

Kediler yüksek ve/ veya yatay tırmalama tahtalarına bayılırlar. 
Bu metaryelleri koyacağınız yer onların rutin yürüme yollarında ya da uyuma alanlarına yakın bir yerde olmasına özen gösterin. Eğer kediniz bunun yerine koltuklarınızı tercih ediyorsa ya tırmalama tahtası ona uygun değildir ya da doğru yerde olmayabilir. Bazı kediler tırmalama tahtasını duvara monte ettiğinizde daha rahat ederler. Kediler tırmalama sırasında büyük bir güç uygularlar. Bir yere sabitlenmemiş tırmalama tahtası, üzerine düşebileceği için tırmalamayı gücünü uygulamayı sevdiği koltuğunuza yapabilirler.



5. Klasik müzik ve aroma terapi

Yapılan araştırmalar kedilerin klasik müzkten çok hoşlandıklarını belirlemiştir. Özellikle uzun çalışma saatleri olan bir yaşantınız varsa siz evde yokken kedinize Beethoven,Brahms,Mozart'dan bir müzik dinletisi yapabilirsiniz. Kediler lavanta kokusuna bayılırlar. Lavanta yağı emdirilmiş bir bez parçasını en sık bulunduğu bir odaya koyabilirsiniz. 



6.Kedinizin avlanma iç güdüsüne izin verin 

Kediler predatör yani yırtıcı hayvanlardır. Avlanmak ve oyun oynamak onların doğal avlanma iç güdülerinin harekete geçmesine neden olur. Buna izin vermediğinizde hem davranış problemlerine hem de obeziteye davetiye çıkarmış olursunuz. Kedinizi oyun oynaması için çeşitli oyuncaklarla teşvik edebilirsiniz. Örneğin göz hasarına sebep olmadan uygulayacağınız ışıklı lazerler, kedinizin sevdiği iplik, kurdale ya da benzeri kumaş ve kağıt parçaları ile onlara zaman ayırın. 


7.Kedinizi aniden uyandırmayın. 

 Kediler günlerinin büyük bir kısmını uyuyarak geçirir. Özellikle yavru kediler gelişimlerinin büyük bir kısmını uyuyarak tamamlarlar. Dolayısıyla kedinize rahat uyuyabileceği sakin bir ortam yaratmaya çalışın. Çadır şeklinde üstü kapalı  ya da kedi sepetlerini evin sessiz bölgelerine koyarak onların daha sakin olmalarını sağlayabilirsiniz. Sürekli rahatsız edilen bir kedi agresif davranışlar sergileyebilir. Kediler sıcağa bayılırlar. Kalorifer üzerine koyacağınız askı minderleri de deneyebilirsiniz.


8. Kedinizle kaliteli vakit geçirmek.

Kedinize ayırdığınız zamanın onun için en uygun zaman diliminde olmasına özen gösterin. Kediler rutin uygulamaları çok severler. Kedinizle geçirdiğiniz saatleri hep aynı zaman diliminde yapmanız ona güven vereceği gibi mutlu da edecektir. Kediler değişikliklerden hoşlanmaz. Evinizle ilgili yapacağınız değişikliklerde onun ortamını çok fazla değiştirmemeye özen gösterin.


9. Kediler ve kedi çimleri

Kediler doğaları gereği çim yerler.  Bu çim onların sindirim sistemini rahatlatır, tüy yumaklarının atılmasına yardımcı olur. Ayrıca tadını çok sevdileri için onları mutlu eder. Kediler için özel kedi çimleri vardır. Dışarıdan bulacağınız çimler onların kusmasına neden olacaktır. Ayrıca kedinizin evinizdeki diğer bitkileri yemesi zehirlenmesine neden olabilir. Kedi çimi harici diğer bitkileri yemesine izin vermeyin. Eğer tüy yumaklarını çıkarmasında problem olduğunu düşünüyorsanız. Malt macunlarını bu yumakları atmasına dışkılama ile atmasına yardımcı olacaktır.


10. Kediler ve pencereler 

Kediler özgürlüklerine çok düşkün hayvanlardır. Eğer dışarı çıkmayan bir ev kediniz varsa dışarıya bakan bir pencerenin kenarında ona uygun bir hazırlayın. İnanın dışarı çıkmasada 
dışarıyı seyretmesi onu mutlu edecektir. 

Eğer balkon ya da açık bir pencere varsa özellikle kısırlaştırılmamış kediler dışarıya çıkmak isteyecektir. Dolayısıyla güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun. 
Eğer kedinizi dışarıya çıkarıyorsanız mutlaka mikroçip taktırmalısınız. Eğer yavru bir kediniz varsa 6 aylık olmadan ve kısırlaştırmadan kesinlikle dışarıya çıkarmayın. 
Unutmayın ki kediniz sağlıklı ve uzun bir  yaşamı olmasını istiyorsanız. Mutlaka dişi ve erkek kediler için ilk kızgınlığını geçirmeden kısırlaştırmak önerilmektedir.Yapılan araştırmalar yapılacak kısırlaştırma operasyonun ne kadar erken dönemde yapılırsa özellikle dişiler için meme kanserini % 97 önlediğini ve diğer üreme sistemi hastalıklarının önüne geçtiğini kanıtlamıştır. Doğasına engel olmamak için ertelediğiniz kısırlaştırma operasyonu onun hayatı boyunca taşıyacağı bir riskdir. 
Mutlu ve sağlıklı kedi rutin veteriner kontolü yapılan, aşı ve paraziter mücadelesi yıl boyunca takip edilen kedidir. 

Veteriner Hekim Gizem TAKTAK
Ataşehir PatiSev Veteriner Kliniği 
Atatürk Mah. Vatan Cd. No:2/ A 
Ataşehir / İstanbul 
www.patisev.com
patisevet@gmail.com
0216 548 20 29

1 yorum:

  1. Çok güzel, bunları gözardı etmeden birçok kedi bakabiliriz sanki hım? :)
    bir de şu toksoplazma konusu üzerine objektif bir yazı yazar mısın, özel istek :)
    Fotoğraflar çok güzel olmuş bir de.. :)
    7. maddede Kar patisi havada mı uyuyor, bana mı öyle geliyor? :))

    ellerine sağlık... :)

    YanıtlaSil